Utilizarea uleiurilor în realizarea săpunurilor homemade


Informaţii privind modul de realizare a săpunurilor „de casă” sunt facil de identificat pe internet, drept urmare, cea ce ne propunem constă în:

1.   Evidenţierea aspectelor esenţiale privind realizarea săpunurilor homemade.

2.   Oferirea unei adrese web unde vă sunt determinate cu precizie cantităţile de ingrediente necesare în vederea realizării săpunurilor. Aveţi astfel oportunitatea de a vă realiza propriile reţete sau de a le verifica pe cele identificate pe internet.

3.   Postarea mai multor adrese unde puteţi găsi informaţii utile privind realizarea săpunurilor „de casă”.

Principalele ingrediente ale săpunurilor de casă sunt:

  1. Soda caustică (hidroxidul de sodiu – NaOH) pentru realizarea săpunurilor tari sau hidroxidul de potasiu (KOH) pentru realizarea săpunurilor lichide. NU se pot fabrica săpunuri fără unul dintre aceste ingrediente.
  2. Grăsimile indiferent de originea lor. Calitatea şi textura săpunurilor depind de tipul grăsimilor folosite. La săpunurile de calitate se folosesc uleiurile. Dacă mai dorim ca acestea să aibă efecte deosebite asupra pielii atunci secretul constă în folosirea uleiurilor obţinute prin presare la rece faţă de care nu au fost aplicate procese precum cele de desmucilaginare, decolorare, deceruire, dezodorizare.
  3. Apa distilată.

La ingredientele anterior menţionate pot fi adăugate pentru a da miros sau o textură deosebită, într-un cuvânt senzaţie următoarele: uleiuri esenţiale, coji de fructe, petale dacă ne păstrăm în aria „natural” şi/sau coloranţi sintetici, parfumuri chimice în caz contrar.

După cum afirmam anterior, calitatea şi consistenţa săpunurilor depind de uleiurile folosite.

În primul rând uleiurile au indici de saponificare diferit adică, cantitatea de hidroxid de sodiu sau de hidroxid de potasiu necesară este semnificativ diferită dacă avem 100 de grame de ulei de cocos faţă de 100 de grame de ulei de măsline. Drept urmare, varianta bătrânească - la x grame de grăsime se pun y grame de sodă, indiferent de natura grăsimii, este complet greşită şi efectele asupra pielii sunt indiscutabile.

În al doilea rând săpunul ideal nu conţine coloranţi şi parfumuri având un ph neutru (Atenţie! – fiecare piele are propriul său ph care variază de la individ la individ). Ph-ul se poate identifica cu instrumente specifice care se pot procura de la farmacii. Drept urmare, săpunul ideal este cel specific pielii dumneavoastră.

Combinarea uleiurilor este esenţială pentru calitatea săpunurilor. Spre exemplu, un săpun produs numai din ulei de măsline nu va produce spumă în cantitate satisfăcătoare. Nu acelaşi lucru putem afirma despre un săpun care conţine ulei de nucă de cocos.

Consistenţa săpunului va fi dată de uleiurile folosite. Utilizarea unor uleiuri solide la temperaturi obişnuite (cacao, palmier, cocos) va oferi o consistenţă mai tare.


Aşadar pentru a realiza propriile săpunuri folosiţi softul de aici.

Pentru a învăţa cum să realizaţi săpunuri homemade vă propunem următoarele site-uri:
Ecoalternative
One
Sapunzain
Retetedesapun
Sapun-natural
Eva
Familist
Belessa
Alinaturall
Sapunnatural
Sanatate
Bio-vita
Sapunpentrusuflet
Premonitii